1-700-555-979

no-lazy

רעייה בעזרת כלבים

שאלתם את עצמכם איך הבורדר קולי שלך יגיב אם וכאשר הוא יפגוש כבשה?
יישלח תוך: 7 ימי עסקים , קיימת אפשרות לאיסוף עצמי
למה לקוחות קונים אצלנו:
  • מחירים מוזלים 
  • שירות לקוחות אישי ומקיף 
  • משלוחים חינם ברכישה מעל 89 ש"ח 
קניה בטוחה

מידע נוסף

מה זה עבודת רעייה?
עבודת רעייה היא אילוף הכלב לנהיגת קבוצת בעלי חיים ממקום למקום. הכלב המאומן נשמע לפקודות ומסוגל לבצע תרגילים מורכבים ביותר – להעביר בעלי חיים ממכלאה למכלאה, לשמור את העדר בקרבת הרועה ולאסוף עדר גדול משטחים נרחבים. כלב רועים טוב יכול להחליף עובד אנושי בחוות בעלי חיים, ואף לעשות עבודה טובה יותר. היום מקצוע הרעייה הוא גם ספורט לכל דבר, בעולם מתקיימות תחרויות בהם נמדדת השליטה של הכלב בעדר והקשבתו לפקודות הנוהג. 
ניתן להשתמש בכלבי רועים לעבודה על מגוון בעלי חיים: כבשים, עיזים, פרות, ברווזים, תרנגולות.... בעצם כמעט כל חייה שזזה תעורר את היצר הטבעי של הכלב להזיז אותה ולאסוף אותה.
אז מה עושים בעבודת רעייה? מלמדים את הכלב להישמע לפקודות אשר מאפשרות לשלוט בלהקה ממרחק. 
הפקודות הבסיסיות הן: איגוף מימין, איגוף משמאל, עצירה, תנועה ישרה קדימה, התרחקות מהעדר ומבט אחורה לבדיקה האם נשארו בעלי חיים שנפרדו והתרחקו מהעדר.
בעזרת חמשת הפקודות הללו ניתן לכוון את העדר בכל מסלול שרוצים, להכניס ולהוציא ממכלאה, להוליך ממקום למקום אחרי הרועה ולבצע נהיגה מרחוק בין מכשולים. הדבר יכול להיות שימושי ביותר בעבודה בחווה, או לביצוע תרגילים בתחרויות שליטה.

אז מה כלב רועים יכול לעשות בשבילי:
כלבי רועים מסוגלים לעשות מגוון גדול של "עבודות" בהתאם לשגרת העדר שבו הם עובדים.
החל מעבודת האיסוף הבסיסית, שעוזרת לרועה לצאת לשטחי המרעה בקלות. הכלבים לומדים איפה יש כביש שצריך לעצור את העדר ליפני שהרועה נותן הוראה לעבור. הכלבים לומדים איפה יש שטחים זרועים ולא נותנים לעדר להגיע אליהם. במרעה עצמו הם שומרים את העדר מרוכז ולא נותנים לו להתפזר ולהתרחק. 
גם למי שמגדל בקר וצאן במכלאות כלב יכול להיות מאוד שימושי. הכלבים יודעים להעביר את בעלי החיים ממכלאה למכלאה על פי פקודה, לזרז את בעלי החיים בדרך לחליבה ולהביא את אלו שתמיד מתעכבות מאחורה. לדחוף את בעלי החיים בדרך לשקילה או להעמסה על משאית.
וכמובן "לשמור על שערים" כאשר המגדל פותח שער על מנת לנקות או להאכיל, הכלב ידאג שאף בעל חיים לא יצא לטייל בינתיים.

האם כל כלב יכול לעבוד עבודת רעייה?
זו שאלה ששואלים אותי הרבה, האם כל כלב יכול לרעות כבשים? האם הוא חייב להיות בורדר קולי? האם הוא חייב להיות גזעי?
התשובה היא: כדי שכלב יוכל ללמוד רעייה, עליו להיות בעל ייצר טבעי לאיסוף בעלי חיים – שזה אומר עניין ורצון שטבוע בו, לעזור לאדם להזיז בעלי חיים. ומצד שני פחות עניין בלטרוף אותם. "בורדרים" רבים ירוצו אחרי הכבשים או הפרות כבר במפגש הראשון, אך כאשר הם יגיעו אליהם הם יעצרו, יתיישבו או ינסו לדחוף אותם לכיוון הרועה, ולא ינסו כלל לנשוך אותם.
כאשר היצר קיים, נותר לנו ללמד את הכלב את הפקודות הבסיסיות, וללמד אותו להישמע להוראות של הנוהג. הדבר לא תמיד קל בהתחלה, בייחוד עם כלבים בעלי יצר חזק, אך ככל שהיצר חזק יותר, כך ניתן להגיע לרמה גבוהה יותר.
יצר חלש אפשר לעודד ולעורר, ובמקרים רבים להצליח, אבל במידה והיצר לא קיים כלל לא נוכל ללמד את הכלב רעייה.
לסיכום, אין זה חשוב גזע הכלב או האם הוא גזעי, כל עוד יש לו את היצר זה יצליח, במידה ולא זה לא.

איזה גזעים מתאימים לעבודת רעייה:
ישנם גזעים רבים שבהתפתחו על מנת לבצע עבודת רעייה כזו או אחרת, לדוגמה: בורדר קולי, קלפי, רואה אוסטרלי, בקר אוסטרלי, קולי, רועה גרמני... ועוד רבים אחרים.
בסדנאות שאני מעבירה נתקלתי בלא מעט גזעים שעבדו יפה, אך שמדובר בכלב עבודה שאמור לבלות במרעה 8 שעות ביום ולא להתעייף אני ממליצה על בורדר קולי או על קלפי.
לדעתי שני גזעים אלו הם המתאימים ביותר לעבודת רעיה. כיום יש הרבה בורדרים מוצלחים בארץ, קלפי קצת יותר קשה להשיג אך עם מתאמצים יש כמה הורים טובים מאוד שאפשר להשיג מהם גורים.
בורדר קולי: אינסטינקט הרעייה החזק של הקולי פותח במקור באזורי הגבול בסקוטלנד (ומכאן גם שמו שפירושו "קולי הגבול"). מגדליו טיפחו את נכונותו לקבל אילוף ואת תבונתו, ולא את הופעתו החיצונית.: הבורדר קולי הוכר כגזע רק בשנות ה-70, עד אז שימש ככלב עבודה ולא השתתף בתערוכות... 
הודות לכך במהלך השנים הורבע הבורדר לפי פרמטרים של יכולת עבודה ולא לפי מראה חיצוני, כך נוצר כלב מאוד אינטליגנטי, קל לאילוף ועמיד מבחינה בריאותית. 
הבורדר ניכן ברצון כמעט כפייתי להזיז ולנהל בעלי חיים, ולכן הוא מתאים כל כך לעבודת רעייה. הוא כלב שקשור מאוד לבעליו ומחפש לרצות ולעבוד למענם.
בורדר קולי בדרך כלל מגיע בצבעים שחור לבן, אבל גם צבעים נוספים נחשבים לתקניים.
קלפי: גזע אוסטרלי שמשמש לרעיית כבשים. ככל הנראה הכלאה של כלבי הבורדר קולי עם כלב הבר המקומי (דינגו). התוצאה כלב עמיד וחזק בעל יצר רעייה מפותח מאוד שדומה בתכונותיו לזה של הבורדר קולי.
הקלפי הם כלבים עצמאיים מאוד שפותחו לעבוד לבד בשטחים הנרחבים של אוסטרליה. שערם קצר ומבנה גופם אתלטי והם מותאמים יותר לתנאי אקלים חם.
בדרך כלל הם מגיעים בצבע חום או שחור.

למה בחו"ל זה נראה כל כך קל ובארץ זה פשוט לא עובד?
כשהתחלתי להתעסק בתחום נתקלתי בהרבה מגדלים סקפטיים, ושמעתי לא מעט סיפורי זוועה על נזקים שכלבים עשו בעדרים.
הטעות השכיחה ביותר שעושים מגדלים היא להביא כלב, גור, מגזע מתאים לגדל אותו בקרבת העדר ולהאמין שבלי שום ידע או ניסיון בנושא בלי לתת לכלב שום הכשרה זה פשוט יקרה מעצמו. ואומנם יש מעט סיפורי הצלחה כאלה.
אך לרוב, כאשר הגור רואה את בעלי החיים, הייצר מתעורר, אבל הוא עוד צעיר מידי, חסר בגרות והבנה מה באמת העבודה. אז להנעתו הוא פשט מזיז באובססיביות ואפילו אגרסיביות את בעלי החיים ואף יכול לגרום לא מעט נזק. בעל הבית המתוסכל לרוב יעשה אחד משניים, או ימסור את הכלב, או ייתן לו בעיטה הגונה, והכלב יפחד לעבוד יותר במהלך חייו. ואחר כך אומרים שבארץ זה לא מצליח.
טעות נוספת היא לקחת כלב מגזע מתאים, אבל מקו דם לא מתאים – בארץ רוב הבורדר קולי הם מקווי דם של תערוכות. מה שאומר שבכמה עשורים האחרונים הרביעו אותם על פי מראה ולא על פי יכולת עבודה מה שהביא להיחלשות היצר הטבעי שלהם. הדרך הבטוחה היא לקחת כלב מהורים שהוכיחו עצמם בעבודה, ותמיד כדי להתייעץ עם מישהו שמבין ומכיר את ההורים.

אז איך עושים את זה נכון?
קודם כול לא מתחילים מוקדם מידי, עם כלבים מגזע קלפי אפשר להתחיל כבר בגיל 4 חודשים, עם בורדר קולי כדי לחכות עד 6-8 חודשים. עד אז כדי לחשוף את הכלב לבעלי החיים, אבל בצורה בטוחה, זאת אומרת ככה שהוא לא יוכל להגיע לבעלי החיים לעשות נזק ולפתח הרגלים לא בריאים. חשוב לא לכעוס אליו כאשר הוא מגיב לבעלי החיים, כלבי בורדר קולי רגישים מאוד, עם כועסים אליהם יותר מידי בתחילת הדרך הם לא ירצו לעבוד בהמשך.
כאשר הכלב מגיע לגיל המתאים מתחילים באילוף, אילוף לעבודת רעייה בסיסית לוקח בערך שלושה חודשים של עבודה יום יומית. אפשר לתת את הכלב לאילוף בתנאי פנסיון אצלי, או לבוא פעם בחודש לסדנה ללמוד את הטכניקה ולהתאמן לבד בבית.

איך מתחילים?
תחילה מלמדים את הכלב להחזיר את הכבשים לרועה, ולשמור אותם בקרבתו כאשר הוא זז ממקום למקום. זהו השלב הראשון והוא בא יחסית בקלות כי הוא טבעי ביותר לכלבים בעלי היצר המתאים. ראיתי כלבים שכבר באימון השני או השלישי הביאו את בעלי החיים לנוהג שלהם. זהו גם הדבר החשוב ביותר לרואה שיוצא לשטח, שהכלב ישמור את בעלי החיים בקרבתו.
לאחר מכאן מתחילים לעבוד על שליטה מרחוק, כאשר הנוהג עומד במקום, והכלב דוחף את בעלי החיים ממנו והלאה על פי הכוונה של הנוהג. זהו שלב קשה יותר מכיוון שהוא פחות טבעי עבור הכלב, והוא אינו הכרחי עבור רועים ובוקרים רבים, אך כאשר מצליחים הדבר מהנה ומתגמל ביותר.

איפה עושים את זה?
כלבים באימון אפשר להביא אלי למושב צופר, בערבה. 
סדנאות מתקיימות אחת לחודש אצלי במשק שבמושב צופר.
ואצל דני גודוביץ במושב ירדנה אפשר לבוא להתאמן פעם בשבוע.
כרגע אנו עובדים על קידום הענף בארץ. עם ברצונכם להיכנס לרשימת תפוצה ולקבל עדכונים על סדנאות, תחרויות והרואים אתם מוזמנים לשלוח לי מייל נושא.

כמה זה עולה לנו?
עלות של כלב מאולף ומוכן לעבודה יכולה להגיע גם לעשרת אלפים שקל ויותר, אבל החיסכון אדיר.
לאחר ההשקעה הראשונית יש לכם עובד מסור וחרוץ שיכול להחליף עובד אנושי בעלות מצחיקה של 200 שקל לחודש, וזה עם השקעתם באוכל איכותי.
כלב עבודה יכול להחזיק מספר שנים, 
תעשו את החישוב בעצמכם, כמה כסף חסכתם?

רוצים לדעת יותר, חפשו ביו טיוב "עדי אתרוג" וצפו בסרטוני רעיית כבשים וברווזים.

ניתן ליצור קשר, 
עדי אתרוג – 052-3868909
‏etrogadi@gmail.com